De trainer

Carla Ophorst

is geboren op 2 december 1958 in Delft, in het ziekenhuis. Ga mijn jeugd door met de naam Carla van Marrewijk. Woonde tot mijn 21e jaar aan de Mariëndijk in Honselersdijk. Tot mijn 38e jaar aan de Kraaijesteijn in Honselersdijk. Op dit moment woon ik elders maar nog steeds in het Westland

Ervaring en opleiding

Biografie

2006

Na het behalen van mijn trainer coach B diploma in 2005, om me heen gaan kijken waar training te kunnen geven. Olympus 70; geen plek. PAC Rotterdam en Haag Atletiek zochten een MILA trainer. Uiteindelijk voor Haag gekozen. In oktober 2006 begonnen als trainster voor het lange gedeelte van de MILA groep.

2007

Als lid bij Haag atletiek aangemeld, dat is nu eenmaal handiger als je daar als trainer bent. Mocht er bijvoorbeeld een keer geen atleet op de competitie beschikbaar zijn, dan kan je als trainer ook als atleet inspringen.
Training geven gaat heerlijk, met goede prestaties van de atleten. Als atleet zelf gaat het ook goed. Train gewoon met de atleten mee, zeker op de weg een makkelijke bijkomstigheid.

2008 

Half juli gaat het rommelen rond de trainersfunctie. October de knoop zelf doorgehakt. Ben vanaf 1 januari 2009 weer Olympus 70 lid. Tot die tijd maak ik mijn trainerschap netjes en met net zoveel plezier als voorheen af. Combinatie trainer atleet verloopt lekker. Zo loop ik naar de training toe, geef een baantraining en loop dan zelf weer terug. Ideale combinatie.

2009

Olympus lid, start Ophorst Runners. Het lijkt allemaal makkelijk maar dat is het niet. Klein groepje om te trainen, maar ik wil meer. Geduld moet ik hebben. In februari wordt ik door PAC gebeld om trainer, coördinator van de op te zetten topgroep van PAC te worden. Een mooie aanbieding. Toch kies ik ervoor om in het Westland te blijven. Rotterdam ligt al niet op fietsafstand en het bouwen aan een eigen hardloopgroep heeft nu mijn voorkeur. 

2010

2009 was een mooi jaar voor de opbouw van de groep. Er kwamen atleten bij, de trainingen werden door meer atleten bezocht. De wedstrijden die de atleten liepen gingen steeds beter. Vanaf januari 2010 zie je dat de trainingsarbeid  zijn vruchten af gaat werpen. De persoonlijke records volgen elkaar in rap tempo op. De groep is hecht en stimulerend, dit zorgt ervoor dat er na de training vaak een persoonlijk record tractatie is. Ik kan zeggen dat mijn keuze in 2009 goed geweest is, geen trainer in Rotterdam maar mijn eigen groep. Na het aanmelden van de sponsor, deze gaf ons  een mooie wedstrijdoutfit, zijn we nu ook tijdens wedstrijden als OphorstRunners goed te herkennen. Als trainer doe ik tijdens de trainingen net zo hard mee, ik merk dat dit heel motiverend is voor de atleten. Wat is er mooier dan voor de trainer uit te kunnen lopen. Op deze manier kan ik ze tevens goed in de gaten houden.

2011

De vorm van de groep wordt steeds beter. Daar bedoel ik een aantal dingen mee. 1- de tijden die gelopen worden, steeds een beetje sneller bij de meeste atleten. 2- Als groep steeds beter herkenbaar. Nu de zwarte shirts met groene opdruk voor iedereen er standaard bij. Zo presenteren we ons als groep steeds beter bij de wedstrijden. 3- Vijf nieuwe atleten mochten we verwelkomen in de groep. Ze passen heel goed, kwa training maar ook kwa humor. 4 - Onze eerste sponsor gaf ons opnieuw een mooi bedrag voor de wedstrijd kleding. Twee nieuwe sponsors als extra ondersteuning voor de groepskleding. 5 - Het toevoegen van een forum op de website, de atleten kunnen hun verhaal kwijt van hun wedstrijd, loopt erg goed en wordt netjes gebruikt. Het begin van 2011 was erg koud en door de sneeuw lastiger om te trainen. Gelukkig is het Westland goed in het sneeuwvrij maken en houden van de fietspaden, konden we vaak toch de nodige km''s maken. Een heel warm voorjaar, heerlijk in het groen kunnen trainen met als hoogtepunt Leiden. Met de hele groep behaalde we daar de 1e plaats van de bedrijven. Tijdens het Westlandcircuit werd er goed gelopen met de nodige podiumplaatsen. Het enige minpuntje zijn de blessures van Marcel en Frank. Heel vervelend dat ze gedwongen langs de kant staan. Nu begonnen aan de opbouw, kracht is het eerste blok, de crosswedstrijden staan bovenaan de lijst.  

2012

Het is alweer mei 2012. De opbouw, begonnen in october 2011 is voorbij en de wedstrijd periode breekt aan. Er is door de atleten heel wisselend getraind, soms een te magere opkomst, vind ik erg jammer. De fartlek heeft niet een keer plaatsgevonden. Jammer maar de zaterdag blijft  als groepstraining moeilijk in te vullen. Op de dinsdag is de exentieve training gebleven, de donderdag heeft ipv intensieve traing een tempoduurtraining gekregen. Even een andere trainingsvorm, kijken of hier meer progressie mee geboekt gaat worden. Vanaf april  kunnen atleten kiezen, of intensief, of tempoduur. De dagen worden langer en het is heerlijk licht tijdens de training. We zijn dan ook meest in het Uithof en Madesteingebied te vinden, trainen op zachte ondergrond. Twee nieuwe atleten erbij, Ton en Rijk zijn de nieuwe OphorstRunners. Kijken wat 2012 gaat brengen, wedstrijden die de atleten gaan lopen en welke nieuwe atleten zich aanmelden als OphorstRunner.

2013 

Het nieuwe jaar is net begonnen. 2012 was een bijzonder goed jaar. De groep heeft er weer nieuwe atleten bij gekregen en telt momenteel 21 atleten. Ze hebben mooie resultaten geboekt in 2012. De trainingen gaan goed, goede afwissenling en inzet van iedereen. Ik heb ik november een curcus gedaan om mezelf als coach beter te leren kennen. Het was een goede curcus en heb hem gehaald. Ik weet nu nog beter we ik ben (SP= vakman, helemaal ESFP) Trainen volgens Action type. Dit kan ik nu ook voor de atleten gaan gebruiken. Met dit principe kan je atleten zo goed analyseren, de knelpunten proberen te verhelpen om zo hogerop te komen. De OphorstRunner van 2012 is Rijk Willemse geworden. In de korte tijd dat hij bij de OphorstRunners traint, heeft hij de meeste progressie geboekt. Zeven maal een persoonlijk record is niet mis. Het mooie van deze groep is de band die we met elkaar hebben, niet alleen met hardlopen, het gaat verder. Het overlijden van de kleine Seb (zoontje van Bas en Pam) en de betrokkenheid van de atleten deed mij veel, heel veel goed. Nu 2013, we gaan er vanaf morgen weer goed tegenaan, de nieuwjaars training met een mooie taart staat voor dinsdag 8 januari op de kalender. Ik hoop dat het een mooi jaar gaat worden met een groei van de groep naar 30 atleten, lijkt mij mooi. 

http://youtu.be/srJQHKY95_w Filmpje OphorstRunners in aanloop naar de sportvrouw verkiezing 2012

2014

Januari 2014, het jaar 2013 is omgevlogen. De ophorstRunners hebben het goed gedaan. Prestaties, inzet en groei van de groep. Marcel Hulspas, Monique Bruins, Ro van Delden en Marco Hoogenraad zijn de nieuwkomers in de groep. Annemieke Tons via E-coaching. Het is fijn trainen met een grotere groep. De atleten kunnen heerlijk lopen met een atleet met gelijke snelheid. Het is voor mij wel heel erg oppassen dat iedereeen evenveel aandacht krijgt. Persoonlijke begeleiding blijft voor mij heel belangrijk. Voordeel is de Garmingroep, alle horloges kan ik thuis rustig bekijken op de trainingsinzet, kwaliteit. Via de mail en chat kan ik ook makkelijk dingen vragen. Verder de personen goed in de gaten houden tijdens de training, de houding van de atleet zegt veel.  Ronald Brouwer was de OphorstRunner van het jaar, wat een progressie heef hij geboekt. Hoogtepunt 2013 was het training weekend. De katjeskelder was een goede locatie. De organisatie allemaal zelf gedaan, Heeft meer dan top uitgepakt. Die houden we erin.

2015

Januari 2015; Een overzicht van 2014 laat zien dat er heel goed getraind en gepresteerd is door de atleten. Met meer dan 40 Persoonlijkew Records kan je als trainer niet meer dan tevreden zijn. In tegenstelling tot andere jaren hebben in 2014 meer atleten de groep verlaten dan dat erbij gekomen zijn, jammer. We hebben met Eric een goed en fijn nieuw OphorstRunners lid bij. Gezellige gezamelijke wedstrijden en tijdens de Westland Marathon  vormde we een ontzettende hechte en goede groep, grandioze dag. Het trainingsweekend, op de Veluwe dit jaar was reuze gezellig, goed getraind, lopen, fietsen en eten :-)  OphorstRunner 2014 werd Ronald (Ro)  met 8 PR, zijn dicsipline en inzet is meer dan goed te noemen. Ton moest even de groep verlaten voor 3 maanden maar nu begin 2015 is hij er weer bij. Marlies kreeg een prachtige nominatie voor Sportvrouw van het Westland 2014. Haar tegenkandidaten met OA Lara van Ruijven waren (nog) een maatje te groot. Mooi jaar, nu in 2015 gaan we met nog iets meer dicsipline van start, op naar een mooi sport jaar.

Jun 2015

De Advertentie was daar, goed nagedacht, gereageerd en 2 weken later had ik mijn nieuwe trainersfunctie.  Trainer van de Top A-groep bij Rotterdam Atletiek. 30 fanatieke en snelle atleten onder mijn hoede, een volgende stap in trainersloopbaan. De OphorstRunners maken hierdoor wel een verandering door. Trainen op de maandag en voor de donderdsag een hulptrainer. Schema's en trainingen blijven, tevens de persoonlijke begeleiding, zei het op een iets lager pitje maar zeker voldoende.  Het gaf stof tot nadenken voor vele atleten, de een had geen moeite , de ander meer. Er zijn jammer genoeg 5 atleten weggegaan, ieder zijn keuze. Het trainen in Rotterdam is super, met de OphorstRunners ben ik ook heel blij om ze nog steeds te trainen. Nu op zoek naar nieuwe OphorstRunners, een grotere groep atleten redelijk gelijk kwa snelheid is het ultieme doel.  Een grote verandering, dit heb je nodig om beter te worden, te groeien in je doel.

Jan 2016

Een foto overzicht over het jaar 2015 is al gepubliceerd, wil het in woorden nog meer beschrijven.  Op sportief gebied een heel goed jaar geweest. Het aantal Nederlandse gouden medailles is met 5 toegenomen. Nederlandse records gelopen, slechts 1 van de 5 is goedgekeurd. Jammer, een niet gecertificeerd parcours is mijn eigen schuld maar baanwedstrijden met haperende spullen is ronduit slecht. Het mooiste van alles was mijn Wereld kampioen gouden en zilveren medaille. Het was het doel voor 2015,  volledig naar dat doel toegewerkt. Het waren twee zware wedstrijden, door tegenstand en d2016; e 39 graden maar doel is gehaald. Het Wilhelmus voor jou alleen daar boven op het podium met een gouden plak om je nek is iets wat je mee moet maken om te voelen wat het is.

Jan 2017

Als atleet gaat het nog steeds erg lekker. Train "maar" vier maal in de week waarvan 1 training alleen. De training alleen is een lange duurloop, deze kan je het best alleen doen, lekker dwalen  in je eigen lekkere tempo over paden en wegen waar je op dat moment zin in hebt. Verder pas ik mijn lopen in tijdens training geven. Of ik loop mee, veelal tegendraads om iedereen in de gaten te houden. De baantraining doe ik niet mee, de Auto buiten de stad zetten en er die avond een lange rustige training  van maken. Atleten van de A-groep doen het heel goed, perfecte inzet. Met de OphorstRunners kan ik gezellig meetrainen, voor mij een tempo of hersteltraining. De OphorstRunners is afgeslankt tot een kleine maar gezellige groep, alle aan elkaar gewaagde atleten.

Training geven, coachen, het is zo heerlijk om te doen. Atleten helpen om op een goede en verstandige manier verder fte komen, te laten genieten van hun het hardlopen. Schema's maken is een grote puzzel, hoe gaan ze vooruit zonder overbelast te raken, daarbij is ieder atleet uniek, een uitdagende puzzel dus :-)

2018    

Gaat het jaar van de grote veranderingen worden.   

Trainingen in Rotterdam gaan  goed met 70%  gedreven atleten, wil het in 2018 tot 100% brengen.  Het aantal blessures is (te) hoog, achillespees voert de boventoon. Veelal ontstaan na 3 weken vacantie en niets doen :-)

De OphorstRunners zitten  in de groei, heerlijk om weer met ruim 10 atleten, een    gezellige groep te kunnen trainen.

Eigen hardlopen  gaat gewoon lekker. Veel wedstrijden gelopen en de 70km per week gaat me makkelijk af.  2018 gaat een nieuwe catagorie, 60+ voor mij.  jeetje dan ben je echt oud, zonder het te voelen :-)

Huis verkocht, we wonen voor een jaar aan de rand vh bos in een huurhuis. Juni beginnen ze ons eigen ontworpen huis te bouwen, eind 2018 zullen we er wonen.

Boventallig verklaart, na 41 jaar wetenschappelijk onderzoek (21 jaar in Leiden). Een harde klap maar het kan   wel veel nieuwe deuren  voor mij openen.

Eens kijken hoe de vragen in 2018 beantwoord gaan worden, zie het positief tegenmoet :-)

2019

Een jaar van klussen en verhuizen, wat een gaaf project. Met als afwisseling het training geven op maandag aan de OphorstRunners, dinsdag en donderdag de A-Groep inb Rotterdam. De donderdagtraining voor de OphorstRunners maak ik, stuur het naar de atleten, iemand neemt de verantwoording en met z'n alle maken zeer een goede training van. Via Strava kan ik de atleten in de gaten houden op momenten dat ik er niet ben. Mijn eigen trainingen gaan ook heerlijk. Het Agiumcircuit wordt trouw door alle OphorstRunners gelopen, Agium is sponsor van de groep en onder Agium/ OphorstRunners lopen we de wedstrijden. Er is veel progressie in de groep en de persoonlijke records vliegen om de oren. Een heel mooi jaar geweest en met 20 atleten  weer een mooie grote groep

2020   

Een goed begin van het jaar kwa trainingen. Veel wedstrijden  gaan op de een of andere manier niet door of er staat veel wind/regern  Half maart, Het Corona virus strijkt als een pandemie over de hele wereld neer. Maatregelen worden getroffen. Geen groepstrainingen maar alles wordt solo uitgevoerd na de intelligente lock down. 2020 zal de boeken ingaan als een verloren sportjaar

2021 - 2022

Het bleef lang van kracht. De corona maatlregelen. Ondanks alles doorgegaan met trainingen geven. Met duo's, via briefjes waarbij iedereen tijdens de kern op hetzelfde parcours te vinden was. Gaaf waren de GPX crossen, het totale circuit. In totaal 10 GPX crossen gemaakt. Elke 3 weken lanceerde ik een nieuwe cross waarbij ik zelf aanwezig was. iederen kon op een eigen gekozen moment de cross via GPX lopen. Het was altijd 9 km en je liep tegen je beste 10km tijd 2019-2020. De prijswinnaars kregen een paashaas van chocolade. de strijd was enorm en 50 atleten deden mee in het circuit.

In 2022 begon alles weer normaal te worden. De marathon van Rotterdam was het  eerste grote   evenement.  Weer heerlijk grote groepen trainen, wedstrijden die kwamen, wennen aan "normaal". Je zag het vertrouwen terugkomen. Atleten melden zich weer aan en de groep ging weer groeien, fijn.De drive onder de atleten is groot en het grote genieten van coachen onder normale omstandigdheden is weer mogelijk Zalig dat 2022 het jaar van terug naar normaal geworden is.

Terug naar boven ↑